Leuk bikkelen: Innovatie is mensenwerk Victor van Haeren

 

Mensen die elkaar motiveren en stimuleren om binnen beperkte tijd grote prestaties neer te zetten. Welke manager zou daar niet voor tekenen?

 

 mieren

Toch kom je als team niet vanzelf in een dergelijke 'flow'. Niet binnen een afdeling, laat staan over afdelingen heen en al helemaal niet aan weerszijden van de interface tussen business en IT. Zo'n flow bereiken is ook gewoon een kwestie van hard werken. Ook bij de Googles en Apples van deze wereld is het slechts 10 procent inspiratie en maar liefst 90 procent transpiratie. Gewoon bikkelen en volhouden totdat je er bent!

 

Een goed Scrum-team veel leuker

Bikkelen kan echter ook leuk zijn. Een open mind, empathie en een gevoel voor communicatie is eigenlijk alles wat er nodig is. Daarom is een goed Scrum-team veel leuker dan bijvoorbeeld een Prince-aanpak of welke methode of hiërarchie dan ook.

 

Meer bereiken met minder methoden

Er is echt meer te bereiken met minder methoden. Denk eens aan de tijdwinst wanneer de enorme hoeveelheid templates in een project – vaak in slecht Nederlands of Engels geschreven – niet meer hoeven te worden geproduceerd, gelezen en beoordeeld.

 

Een goede kick-off van de opdrachtgever werkt beter dan een PID-document per e-mail. Wekelijkse zeepkistsessies rond de vrijdagmiddagborrel zorgen voor veel meer duidelijkheid en teamgevoel dan 'management by memo'. Feedback geven en ontvangen leidt tot persoonlijke ontwikkeling en motiveert. Empathie geeft respect en begrip. Een subtiele en gerichte e-mail van een CEO aan zijn team heeft veel meer effect dan een escalatieprocedure via een programmaboard.

 

Innovatie door communicatie

Innovatie door communicatie is dagelijks inzetbaar. Het is persoonlijk en praktisch en het heeft een groot veranderkundig effect. Met persoonlijke communicatie en aandacht voor personen en teams.

 

Mensen die in een proces met elkaar de weg van wens naar werkelijkheid afleggen en elkaar motiveren en stimuleren om binnen beperkte tijd tot grote hoogte te komen. Voor de klant, met de collega's, voor jezelf. Gewoon, omdat bikkelen en presteren leuk kan zijn!

 

Victor van Haeren_ Associate Partner ForceFive